Flippaus on lainasana englanninkielen termistä flipping, ja tarkoittaa lyhytaikaista asuntosijoittamista, jossa asunto ostetaan, remontoidaan ja myydään nopealla aikataululla eteenpäin. Tavoitteena on että arvonnousu on suurempi kuin remontin kustannukset.
Nousujohteisilla asuntomarkkinoilla flippaaminen on usein ollut verrattain helppo ja nopea tapa kääräistä voittoja. Sen huippuvuodet sijoittuvatkin finanssikriisiä edeltäneeseen asuntokuplaan. Tuolloin tv:ssäkin pyöri useita flippaamisesta kertovia reality-sarjoja.
Kun hinnat kasvavat kohisten, jo pieni pintojen ehostus ja sisustuksen piristäminen saattavat riittää ja lyhyet myyntiajat helpottavat hyppäämistä seuraavan kohteen pariin. Suhdanteen taittuessa hommasta tulee kuitenkin haastavampaa. Silloin vaaditaan valikoivampaa otetta.
Remonttikustannukset ja niiden suhde hintoihin on kyettävä analysoimaan hyvin tarkkaan. Parhaisiin voittoihin pääsee tekemällä mahdollisimman paljon itse (riippuen toki siitä minkä hinnan laskee omalle työlleen). On myös huomioitava taloyhtiön tulevat remontit, sillä niihin flippaaja ei juuri voi vaikuttaa.
Lähtökohtaisesti asunto kannattaa hankkia hyvältä alueelta, jolloin myyntiajat ovat lyhyemmät. Osa flippaajista saattaa kuitenkin sietää pidempiäkin myyntiaikoja jos asunnon saa nopeasti vuokralle. Tässä vaikuttaa myös oma varallisuus ja lainavivutus, eli onko kykyä hankkia seuraava kohde työn alle edellisen vielä ”kypsyessä”.
Hinnan pitää olla edullinen, jotta tuoton mahdollisuus säilyy. Monet flippaajat metsästävät asuntoja myös tunnetuimpien nettiportaalien ulkopuolelta. Oma kontaktiverkosto on tärkeässä roolissa tässä.
Itse remontissa on syytä miettiä alueen/taloyhtiön hintatasoa ja potentiaalista ostajakuntaa. Opiskelija-vuokrakämppään riittävät yleensä siistit, perustason materiaalit, kun taas arvoyhtiössä vaatimukset voivat ollla korkeammat.
Kallein osuus remontissa on keittiö ja kylpyhuone. Näiden kohdalla osaamista vaaditaan enemmän kuin vaikkapa seinien maalaamisessa. Huonokuntoinen vessa karkoittaa ostajat. Materiaaleissa ja väreissä helppohoitoiset, neutraalit valinnat ovat yleensä parempia. Persoonallinen väritys rajaa ostajakuntaa.
Myös huoneiden lukumäärää voi muuttaa jos tietyntyyppisten asuntojen kysyntä on merkittävästi korkeampaa. Viime vuosina trendinä ovat olleet avarat loft-asunnot, joissa keittiö ja olohuone ovat yhteistä tilaa. Mahdollisesti pienissä asunnoissa myös nukkuminen on järjestetty tähän huoneeseen, esimerkiksi parvelle. Toisaalta perheet saattavat arvostaa useampaa erillistä huonetta, vaikka ne olisivatkin sitten pienempiä.
Asunnon myymisessä omaa tuottoa voi kasvattaa hoitamalla myös sen puolen itse. Etenkin kaupunkien pienet asunnot ovat usein myyntiprosessiltaan varsin vaivattomia. Muista kuitenkin opiskella muun muassa vastuukysymyksiä, sillä kiistatilanteet voivat tulla kalliiksi.